Животиње

Novi život konja

Dva ždrebeta Prževalskog konja rođena su u centru za ponovno naseljavanje divljih životinja u centralnom Kazahstanu, prvi put posle više od 200 godina.
Dva ždrebeta Prževalskog konja rođena su krajem avgusta u centru za ponovno naseljavanje divljih životinja, smeštenom u stepskim predelima centralnog Kazahstana.
Prema dostupnim izveštajima, reč je o prvim divljim konjima rođenim na teritoriji Kazahstana u više od dva veka.
Prvo ždrebe, mužjak, rođeno je 22. avgusta. Njegova majka je sedmogodišnja kobila Tesa. Drugo ždrebe, takođe mužjak, rođeno je 31. avgusta, a majka mu je kobila Umbra. Oba mladunca imaju istog oca, pastuva Zoroa, koji je u međuvremenu uginuo.
Ždrebad vrste Equus ferus przewalskii još nisu dobila imena, ali njihovo rođenje predstavlja važan korak u naporima za ponovno naseljavanje ove vrste u Kazahstanu.
„Rođenje ova dva ždrebeta važno je jer pokazuje da se konji prilagođavaju ovoj klimi i ovom području“, izjavila je telefonom za Mongabay Aljona Krivošejeva, direktorka za zaštitu prirode u Kazahstanskom udruženju za očuvanje biodiverziteta (ACBK). „To je dokaz da naš rad daje rezultate.“
Oba ždrebeta rođena su u ograđenom prostoru površine 56 hektara, u centru za ponovno naseljavanje divljih kopitara Alibi. Centar je deo državnog rezervata prirode Altyn Dala, koji se prostire na 489.000 hektara. Rezervat je značajan i za oporavak populacija sajga antilopa (Saiga tatarica) i azijskih divljih magaraca, poznatih kao kulani (Equus hemionus kulan).

Jedinstvena divlja vrsta konja

Prževalski konj, lokalno poznat kao kertagy, jedini je danas živi divlji srodnik domaćeg konja. Ova vrsta se na Crvenoj listi Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN) vodila kao izumrla u divljini sve do 1996. godine, kada je pronađena jedna odrasla jedinka.
Nakon toga ponovo je klasifikovana kao kritično ugrožena. Od 2011. godine vodi se kao ugrožena vrsta.
Nekada je naseljavala stepske travnjake Rusije, Kazahstana, Mongolije i severne Kine, gde je imala važnu ulogu u funkcionisanju ekosistema.
Pašući suvu vegetaciju, ovi konji smanjuju rizik od šumskih i stepskih požara. Njihova kopita rastresaju zemljište i stvaraju uslove za rast novih biljaka, dok kretanjem kroz prostrane predele rasprostiru seme.
Prema internoj studiji izvodljivosti koju je ACBK podelio sa portalom Mongabay, populacija ove vrste u Kazahstanu nestala je između sredine 18. i sredine 19. veka, tokom širenja nekadašnjeg Ruskog carstva i pretvaranja stepskih područja u poljoprivredno zemljište i pašnjake za stoku.
Konji su ostajali bez pristupa vodi i zimskim pašnjacima, intenzivno su lovljeni, a ukrštanje sa domaćim konjima dodatno je ugrozilo njihovu populaciju. Svi ovi faktori doprineli su njenom „katastrofalnom“ opadanju.
Programi uzgoja u zoološkim vrtovima omogućili su opstanak preostalih jedinki. Danas se neki od ovih konja vraćaju u delove Mongolije, Kine i Kazahstana u okviru nastojanja da se obnove stepski ekosistemi.

Put ka obnovi divlje populacije

Tokom poslednje tri godine, 22 Prževalskijeva konja premeštena su u Kazahstan iz Praškog zoološkog vrta i berlinskog zoološkog parka Tierpark Berlin. Stručnjaci za zaštitu prirode planiraju da u zemlju dovedu ukupno 40 jedinki, što predstavlja minimalan broj potreban za uspostavljanje samoodržive divlje populacije.
„Sada imamo novi zadatak: da pratimo kako prva generacija Prževalskijevih konja rođenih na kazahstanskom tlu raste i razvija se“, napisala je Vera Voronova, izvršna direktorka ACBK-a, u saopštenju.
Rođenje dva ždrebeta daje novu nadu za oporavak ove nekada iščezle populacije i predstavlja važan korak u dugoročnim naporima da se Prževalskijevi konji vrate u prirodno okruženje Kazahstana.

Ваши омиљени садржаји

Изаберите листу за преглед